Ice Memory torna sul Monte Rosa: salva la memoria del ghiacciaio del Lys
Share
condividi
Operando per dieci giorni a 4.155 metri di quota, un team di scienziati italiani ha portato a termine con successo una missione per estrarre due campioni profondi oltre 100 metri dal ghiacciaio del Colle del Lys, sul massiccio del Monte Rosa.
La missione si è svolta nell’ambito del progetto internazionale Ice-Memory ed è stata coordinata dall’Istituto di scienze polari del Consiglio nazionale delle ricerche (Cnr-Isp), in collaborazione con Università Ca’ Foscari Venezia, Istituto di fisiologia clinica del Cnr, Istituto nazionale di geofisica e vulcanologia, Regione Autonoma Valle d’Aosta, Fondazione Montagna Sicura, Comune di Gressoney-La-Trinité, il Forte di Bard e le stazioni di soccorso alpino della Guardia di Finanza di Cervinia e Alagna.
Le attività sul Colle del Lys si inseriscono nel contesto delle spedizioni per lo studio e la conservazione dei ghiacciai italiani finanziate dal Ministero dell’Università e della Ricerca e dalla Fondazione Ice Memory.
Una delle due “carote di ghiaccio” estratte dai ricercatori sarà analizzata nei laboratori dell’Università Ca’ Foscari Venezia, l’altra sarà destinata alla ‘banca dei ghiacci’ che la Fondazione Ice Memory realizzerà in Antartide, presso la base italo-francese di Concordia. Qui, le future generazioni di scienziati potranno studiare la memoria climatica e ambientale del Monte Rosa, anche quando il ghiacciaio del Colle del Lys sarà estinto a causa del cambiamento climatico.
Il successo sul Colle del Lys completa uno sforzo logistico e scientifico iniziato nel 2021 con l’estrazione di altre due carote di ghiaccio dal Colle Gnifetti, capaci di raccontare 10mila anni di storia ambientale della regione.
"I ghiacciai alpini sono “a rischio estinzione” e ne siamo consapevoli. Vogliamo recuperare e preservare, per le future generazioni di scienziati, questi straordinari archivi del clima del nostro Pianeta prima che tutte le informazioni che contengono vadano completamente perdute", spiega Carlo Barbante, paleoclimatologo, direttore del Cnr-Isp, professore all'Università Ca' Foscari Venezia e vicepresidente della Ice Memory Foundation.
Il team di ricerca di nove scienziati provenienti dal Cnr-Isp e Cnr e dall’Università Ca’ Foscari Venezia ha raggiunto il punto scelto per la perforazione lo scorso 9 ottobre, installando il campo remoto e il sistema di carotaggio. Le operazioni hanno richiesto un'intensa settimana di lavoro a temperature di alcuni gradi sottozero (fino a -10°C).
“La perforazione è andata molto bene: siamo riusciti a lavorare in modo veloce e ad estrarre due carote di ghiaccio fino al bedrock, ovvero la superficie rocciosa che si trova sotto al ghiacciaio” afferma Jacopo Gabrieli, coordinatore di questa spedizione e glaciologo del Cnr-Isp.
“Le maggiori difficoltà hanno riguardato i primi 10 metri del carotaggio: una parte definita “firn”, ovvero uno strato di transizione tra neve e ghiaccio. In questi primi 10-15 metri abbiamo trovato parecchia acqua liquida, che si è infiltrata nei primi strati e ha reso più difficile operare con il carotiere. Questo ci porta a dire che, anche a queste quote, i cambiamenti climatici agiscono pesantemente sulla fusione dei nostri ghiacciai”.
Il ghiacciaio del Colle del Lys rappresenta uno straordinario libro da esplorare per conoscere nel dettaglio e ad altissima risoluzione l’evoluzione del clima negli ultimi 150-200 anni. Il sito è stato selezionato dopo accurati rilievi radar operati grazie alla collaborazione con Stefano Urbini, ricercatore Ingv.
La missione ha offerto anche una preziosa opportunità di ricerca sui parametri fisiologici del personale impegnato in quota. Lorenza Pratali e Simona Mrakic Sposta, ricercatrici dell’Istituto di fisiologia clinica del Cnr, hanno raccolto parametri fisiologici e misurato alcuni biomarkers per monitorare i ricercatori e valutare la presenza di male acuto di alta quota.
La spedizione nel suo complesso ha richiesto mesi di preparazione ed è stata possibile grazie al supporto logistico e operativo di Fondazione Montagna Sicura della Valle d’Aosta, delle stazioni di soccorso alpino della Guardia di Finanza di Alagna e di Cervinia e Forte di Bard.
La Fondazione Didier et Martine Primat, tra i donatori principali della Fondazione Ice Memory, commenta: “Di fronte al triste dato della scomparsa dei ghiacciai, la Fondazione Didier & Martine Primat sostiene dal 2018 la Ice Memory Foundation. Infatti, la sfida di salvaguardare i dati degli ambienti passati è cruciale per i decisori di domani, affinché possano agire positivamente per il clima. Questa operazione al Colle del Lys ci permetterà di trasmettere la memoria dei nostri ambienti alpini agli scienziati e alle generazioni future”.
Il progetto Ice Memory, riconosciuto dall'Unesco e coordinato dalla Ice Memory Foundation, è frutto di una collaborazione internazionale che vede l'Italia tra i capofila tramite il Consiglio nazionale delle ricerche e l'Università Ca' Foscari Venezia e alla quale partecipano l'Università Grenoble Alpes, Istituto Nazionale di Ricerca Francese per lo Sviluppo Sostenibile - IRD, il Cnrs, l'Istituto polare francese e l'Istituto Paul Scherrer in Svizzera, insieme al Programma nazionale per le ricerche in Antartide (Pnra), per quanto riguarda l'attività presso la stazione Concordia. La spedizione è stata supportata dagli sponsor tecnici Karpos, Aku e Polibox.
Alla spedizione hanno partecipato: Jacopo Gabrieli (capo spedizione), Fabrizio de Blasi, Giulio Cozzi, Andrea Spolaor e Chiara Venier, ricercatori dell’Istituto di Scienze Polari del Cnr, Federico Scoto, ricercatore dell’Istituto di Scienze dell’Atmosfera e del Clima del Cnr, Daniele Zannoni, ricercatore dell’Università Ca’ Foscari Venezia, Stefano Urbini, ricercatore dell’Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia, Victor Zagorodnov, ricercatore e fondatore della Cryosphere Research Solutions, Paolo Conz, guida alpina, e Riccardo Selvatico, fotografo e videomaker. Il personale di Fondazione Montagna Sicura e delle stazioni di soccorso alpino della Guardia di Finanza (SAGF) di Cervinia e Alagna ha supportato le operazioni.
This website uses cookies. Essential cookies (first party) are necessary for this website to work properly and they allow the University to compile anonymous statistics on its use. If you click on the X, you will only enable essential cookies. With your consent, cookies will activate social media functionalities and produce usage statistics, and your data will be shared with our partners that may associate it with other data for analysis, advertising, ect. On “Cookie list” you can see which cookies may be installed. You can find out more on the “Cookie policy”.
Cookies Policy
Cookie Policy - Privacy notice provided in accordance with EU Regulation 2016/679
Ca' Foscari University of Venice, as part of its institutional aims and in fulfillment of the obligations set forth in article 13 of the EU Regulation 2016/679 ("Regulation"), gives you information regarding the processing of personal data collected by cookies and/or similar technologies when you visit the www.unive.it website (“Website”). Cookies are small pieces of information that a website sends to the user’s device where it is automatically stored and then sent back to the same website or to a third party every time that the website is visited using the same device.
In this notice, the term “cookie” will mean cookies as defined above as well as any other similar tracking technology used in the Website.
1. Data Controller
The data controller is Ca' Foscari University of Venice, with headquarters in Dorsoduro n. 3246, 30123 Venice (VE), legally represented by the Rector pro tempore.
2. Data Protection Officer
The University has appointed a "Data Protection Officer" ("DPO"), who can be contacted by writing to the email address: dpo@unive.it or to the following address: Ca' Foscari University, Venice, Data Protection Officer, Dorsoduro n. 3246, 30123 Venice (VE).
3. Types of cookies, data collect, purposes and legal basis
The cookies used on the website are (please refer to the cookie list for specific information on each cookie):
essential cookies: cookies that are necessary to support the login system and the access to the “Personal Area” of the Website as well as to remember users’ cookie preferences. Personal data associated with these cookie is: user’s IP address, date and time of the visit, means of data transfer, requested resource, response, response size in byte, link connected to the user requesting the resource, user’s operating system, browser and device used. The legal basis for this processing activity is represented by art. 6.1.b) (“performance of a service asked by the data subject”) and art. 6.1.e) of the Regulation (“execution of a task of public interest or connected to the exercise of public powers''). Being the University is a public body and it is required to have a website where the users can find useful information on its activities (artt. 53 e 54 D.lgs. n. 82/2005). Is not possible to disable these cookies through the banner, as this action will have a negative effect on your navigation of the Website.
analytics cookies (firs party): cookies that collect aggregated and statistical data on the navigation of the Website aimed at measuring the number of visits for each page of the Websites as well as the performance and the usability of the Website. The analytics cookies used on the Website are set by the University. Personal data associated with these cookies is: User IP, browser language, average visit time, page actions (downloads, outlinks), first visit, last visit, device used, ecc. The legal basis for this processing activity is represented by art. 6.1.e) of the Regulation (“execution of a task of public interest or connected to the exercise of public powers''), as the University aims at collecting statistical data on the visits of its Website pages especially with regards to the pages of “Amministrazione Trasparente”. Is not possible to disable these cookies through the banner, as this action will have a negative effect on your navigation of the Website.
third party cookies (social media): these cookies are set by third parties that collect the data in order to analyze the navigation and the preferences of the users. On the website, there are cookies set by Google namely Google-Youtube that allow users to watch Youtube videos on the Website and the University to measure the performance of its communication campaigns. These cookies are managed by Google and the University only processes anonymous and statistical information collected by them, who act as joint controllers on the basis of the CJEU ruling n. C-210/16 (5 June 2018). The legal basis for this processing activity is represented by art. 6.1.a) of the Regulation (“consent of the data subject''). The first time you land on the Website, a banner pops up asking whether you consent to enable these cookies. If you do not consent or withdraw consent at a later time through the “click here to change your cookie preferences” button, this will have no effect on your navigation.
You can always manage your cookie preferences through the browser setting. If you disable all cookies, please note that some activities on the website will not be possible anymore (i.e. the ones on the pages accessible in the Personal Area). To find out more on how to manage cookies through browser settings, please visit:
The processing of personal data will be carried out by authorized employees (in compliance with Article 29 of the Regulation and art. 2-quaterdecies of D. lgs. 196/2003), with the use of computerized procedures, adopting appropriate technical and organizational measures to protect them from unauthorized or illegal access, destruction, loss of integrity and confidentiality, even if accidental in nature.
5. Data retention
For information on the retention period of each cookie, please refer to the list below.
6. Recipients and categories of recipients of personal data and data transfer outside the European Economic Area
For the purposes set out above, in addition to specifically authorized employees and collaborators of the University, personal data may also be processed by those who execute outsourced activities on behalf of the University in their capacity as data processors (the updated list is available at: https://www.unive.it/pag/36643/).
Personal data collected by third party cookies may be transferred outside the European Economic Area (EEA) in compliance with the provisions of the Regulation.
7. Data subjects rights and how to exercise them
As a data subject, you have the right to obtain from the University, in the cases provided for by the Regulation, the access, the rectification and the erasure of your personal data as well as ask for the limitation of the processing of your personal data or to object to the data processing itself (articles 15 and following of the Regulation). The request can be submitted, without any particular formal procedures, by contacting the Data Protection Officer directly at dpo@unive.it or by sending a communication to the following address: Ca' Foscari University of Venice - Data Protection Officer, Dorsoduro 3246, 30123 Venice. Alternatively, you can contact the Data Controller, by writing a PEC (certified email) to protocollo@pec.unive.it.
Data subjects, who believe that the processing of their personal data is in violation of the provisions of the Regulation, have the right to file a complaint with the Data Protection Authority, as provided for by art. 77 of the Regulation, or to take legal action (art. 79 of the Regulation).
Appendix on social media:
In addition to the privacy notice published at: www.unive.it/pag/29567, the University provides you with information on the processing of your personal data collected through its social media pages (Facebook, Instagram). In particular, the University only processes anonymous and statistical information collected by the social media providers, who act as joint controllers on the basis of the CJEU ruling n. C-210/16 (5 June 2018). Moreover, the University informs you that when you leave a comment or a post on its social media pages, it will process your data only to administer your request/comment.
Last updated: 27/07/2022
List of cookies
Last update of the list of cookies: 22/12/2022
Type
Name
Sender (Domain)
Description
Duration
Policy
Essential
_shibsession[*], _shibsstate[*]
Unive.it (www.unive.it)
They maintain the session data of the SingleSignOn.